Kunstgebit of prothese

Het gebit is een essentieel onderdeel van uw uiterlijk. Bij het missen van uw tanden kan een kunstgebit of een gebitsprothese wenselijk zijn. Hiermee wordt de esthetiek en uw kauwfunctie hersteld. Onze tandartsen kunnen samen met de protheticus de beste oplossing voor u bewerkstelligen.

VERGOEDING DOOR DE ZORGVERZEKERAAR

Er zijn zorgverzekeraars die de kosten van uw kunstgebit geheel vergoeden. Bespreek met uw tandarts de mogelijkheden. Het trekken van tanden en kiezen wordt echter niet altijd vergoed. Voor meer informatie kunt u het best contact opnemen met uw tandarts.

Meest gestelde vragen

Omdat onze tandartsen voor het trekken van uw oude tanden een kaakafdruk maken, zal uw kunstgebit inderdaad op uw oude gebit lijken. Mocht u echter niet tevreden zijn met de stand, kleur of vorm van uw oorspronkelijke gebit, dan is het mogelijk om dit aan onze tandartsen door te geven. Zij zullen hier zoveel mogelijk rekening mee houden bij het ontwikkelen van uw kunstgebit.

In de eerste week zult u nog moeten wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Hierbij kan uw gebitsprothese de eerste dagen wat pijnlijk aanvoelen; de ruimte tussen uw kaken en het kunstgebit is in eerste instantie immers vrij klein. Mochten er hierdoor pijnlijke drukplaatsen ontstaan, dan zorgen wij direct dat dit wordt verholpen. Hiervoor kunt u terecht bij één van onze praktijken in Amsterdam.
Lassus Tandartsen adviseert cliënten om de eerste dagen zoveel mogelijk gebruik te maken van het kunstgebit. Hierdoor kunnen mogelijke pijnlijke plekken snel worden herkend en vervolgens worden aangepast. Omdat een kunstgebit nauwkeurig wordt ontwikkeld, is het van belang dat u zelf geen aanpassingen aan uw kunstgebit verricht.

Zodra er geen tanden en kiezen meer op uw kaken zitten, kunnen de kaken langzaam slinken. Omdat uw kunstgebit natuurlijk niet zomaar mee krimpt, komt deze mogelijk los te zitten. Dat kan pijnlijk zijn, omdat uw gebit op deze momenten op bepaalde plekken zwaarder zal drukken dan voorheen. De specialisten van Lassus Tandartsen kunnen in deze gevallen gelukkig vaak een voering aanbrengen, die ervoor zorgt dat het kunstgebit weer goed vast zit.

Uw kunstgebit is niet immuun voor bacteriën, tandsteen en verkleuring. Daarom dient u na iedere maaltijd (en zeker bij koffie, thee, sigaretten en wijn) uw mond goed te spoelen en uw kunstgebit schoon te maken met een harde borstel. Vermijd echter het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals tandpasta, bleek en bruistabletten: deze kunnen schadelijk zijn voor uw kunstgebit. Wij raden het daarnaast af om uw kunstgebit met warm of heet water te reinigen. Wel kunt u uw kunstgebit poetsen met zeep of met speciale vloeibare reinigingsmaterialen voor uw prothese. In de nacht dient u uw kunstgebit uit te doen en in een bakje (koud) water te leggen. Voor een goede reiniging kunt u hier tevens schoonmaakazijn voor gebruiken. Uw mond kunt u intussen schoonmaken met een zachte mondmassageborstel. Poets daarmee uw gehemelte en kaken, zodat hier geen ontstekingen ontstaan. Hier kunt u lauw water of tandpasta voor gebruiken.

Voor een mondprothese dienen niet altijd alle tanden getrokken te worden. Als u nog veel gezonde tanden in uw gebit heeft, kan er voor een gedeeltelijke prothese gekozen worden. Bij een volledige prothese, over de onder- en bovenkaak, moet u echter wel uw overgebleven tanden laten trekken. De tandarts trekt eerst de kiezen, en pas enkele weken later uw overgebleven tanden. In deze tijd zal u dus even zacht, vloeibaar voedsel moeten eten. Het trekken van de tanden en kiezen doet meestal geen pijn, omdat dit onder verdoving wordt uitgevoerd.

De eerste dagen na het plaatsen van uw kunstgebit zal praten wellicht nog wat onwennig aanvoelen. Dit komt omdat uw kaken zich moet aanpassen aan de vorm van uw kunstgebit. Na een week zult u merken dat praten en articuleren steeds beter gaat. Na verloop van tijd bent u volledig gewend aan uw nieuwe gebit; praten en eten vormen dan geen enkel probleem meer.

Een kunstgebit is een kwetsbaar voorwerp: zo kunnen er tanden afbreken en is het mogelijk dat uw kunstgebit breekt of scheurt. Wij raden u daarom aan om altijd voorzichtig met uw kunstgebit om te gaan, zeker tijdens het reinigingsproces. Leg daarom bijvoorbeeld een handdoek in de wasbak, of laat hier een laagje water inlopen alvorens u begint met schoonmaken. Hiermee voorkomt u dat uw kunstgebit beschadigd raakt als u hem per ongeluk in de wasbak laat vallen.

× Maak een afspraak