...

Wortelkanaalbehandeling

In onze tandartsenpraktijken The Face Kliniek in Marum en omgeving Leek, Tolbert en Surhuisterveen bieden we wortelkanaalbehandelingen aan, variërend van routine-ingrepen tot complexere gevallen. Onze ervaren tandartsen streven naar hoogwaardige zorg om uw tandheelkundige gezondheid te herstellen en pijn te verlichten. Bij zeer complexe behandelingen verwijzen we u door naar een specialist, een endodontoloog, om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke zorg krijgt. Uw welzijn staat bij ons altijd voorop. Als u contact met ons wil opnemen kunt u ons altijd appenmailen of bellen naar 06 81 35 62 47

SYMPTOMEN

De symptomen van een ontstoken tandholte (pulpitis) zijn vaak:

⦁ Lang aanhoudende pijn bij het consumeren van warme of koude voeding/dranken
⦁ Spontane pijn en pijn waardoor u ‘s nachts wakker wordt
⦁ Pijn bij bijten of kauwen
⦁ Ook kan een ontsteking asymptomatisch verlopen, dit betekent dat er geen klachten zijn en de ontsteking pas ontdekt wordt na het maken van een röntgenfoto.

 

DE BEHANDELING

De wortelkanaalbehandeling ziet er als volgt uit; 

⦁ De tandarts maakt eerst een röntgenfoto van de wortelkanalen om de ontsteking vast te stellen en de wortelkanalen te beoordelen
⦁ Daarna wordt uw tand verdoofd en wordt er een kleine opening gemaakt in uw tand
⦁ Vervolgens wordt er een rubberen lap in de mond aangebracht om vochtvrij te kunnen werken in uw tand
⦁ Vervolgens worden de kanalen gereinigd met vijltjes en een desinfecterende vloeistof
⦁ De kanalen worden gevuld met een vulling en vervolgens wordt de rest van de tand of kies gevuld.
⦁ Als uw tand erg verzwakt is kan er een kroon op de kies worden geplaatst in plaats van een reguliere vulling
⦁ De tand of kies wordt zo goed mogelijk verdoofd. Helaas is het niet altijd mogelijk om goed te verdoven; dit heeft te maken met de ontsteking. Verdoving werkt vaak minder goed in ontstoken weefsel.
⦁ Mogelijk ervaart u na de behandeling napijn, wij raden u dan om een paracetamol of ibuprofen in te nemen.

 

Meest gestelde vragen

De tijdsduur van een wortelkanaalbehandeling hangt af van het aantal wortelkanalen en de complexiteit van de tand. De aantal kanalen per tand verschillen tussen 1 tot 4. Gewone tand heeft 1 kanaal hoewel kiezen meerdere kanalen hebben. De behandeling duurt 30 minuten tot 2 uur een wordt vaak in meerdere sessies uitgevoerd. Niet elke tand heeft dezelfde hoeveelheid kanalen. Een gewone tand heeft vaak 1 kanaal, kiezen hebben er meestal meerdere. De behandeling varieert daarom van een half uur tot twee uur.

Als de tandholte ontstoken is, zal deze niet vanzelf genezen. De ontsteking moet verwijderd worden of een kies wordt getrokken. Wij raden aan om uw eigen tanden zo lang mogelijk te behouden en daarom een wortelkanaalbehandeling te laten uitvoeren.

Vaak ziet de tand hetzelfde uit als voor de behandeling. Soms ontstaat er een verkleuring. Indien dit ontstaat zijn er meerdere mogelijkheden om de verkleuring te behandelen zoals intern bleken. Met uw tandarts kunt u alle mogelijkheden bespreken.
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.