...

Mondhygiënist

Een goede mondhygiëne is de basis voor een gezond gebit. Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen voorkomen worden door goede mondhygiëne. Om uw gebit goed te verzorgen raden wij naast het poetsen van uw tanden ook aan om uw gebit te laten reinigen door de mondhygiënist. U kunt zonder een verwijzing van uw tandarts naar de mondhygiënist. Dus bent u op zoek naar een mondhygiënist in Marum of omgeving Leek, Tolbert of Surhuisterveen, maak dan nu uw afspraak bij tandartsenpraktijk The Face Kliniek, een afspraak maken kan ook telefonisch, via Whatsapp of via de mail. Wij adviseren om het mondhygiëne en tandartsbezoek onder één praktijk te brengen.

OVERZICHT BEHANDELINGEN

De mondhygiënisten voeren diverse behandelingen uit waaronder:

⦁ Verwijderen van tandsteen, tandplaque en aanslag
⦁ Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
⦁ Voorlichting en instructies geven over tandvleesproblemen, mondhygiëne een gaatjes
⦁ Aanbrengen van sealant
⦁ Aanbrengen van fluoride

VERSCHIL MONDHYGIËNIST EN PREVENTIEASSISTENT

Mondhygiënisten en preventie assistenten houden zich voornamelijk bezig met reinigen en geven van instructies om de mondhygiëne te verbeteren en optimaal houden. Daarnaast kan een mondhygiënist tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis behandelen. Mondhygiënisten reinigen diepe pockets terwijl preventie assistenten oppervlakkig reinigen en daarmee de eenvoudige aandoeningen behandelen.
Een mondhygiënist is HBO opgeleid en wordt voortdurend aan kwaliteitseisen getoetst.

 

VERGOEDING MONDHYGIËNIST DOOR DE ZORGVERZEKERAAR

De kosten voor een behandeling bij de mondhygiënist of preventie assistent wordt vergoed vanuit een aanvullende tandverzekering. Deze kosten vallen niet onder de basisverzekering. Kinderen jonger dan 18 jaar hebben geen aanvullende verzekering nodig, alle tandheelkundige kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Meest gestelde vragen

Nee, u heeft geen verwijzing nodig. De afspraak kunt u inplannen bij een mondhygiënist.
Het verwijderen van tandsteen kan gevoelig zijn en verdwijnt vaak direct na de behandeling. Indien u pijn ervaart bestaat er altijd de mogelijkheid om lokaal te verdoven.
Gezond tandvlees is licht roze en licht strak om de tanden heen. Tevens mag het niet bloeden met poetsen of tijdens het reinigen tussen de tanden.
Kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in het kauwvlak. De tandenborstel kan in de diepe groeven niet goed reinigen en kunnen daarom snel gaatjes ontstaan in de groeven. Door de groeven met een dun laagje lak af te sluiten kan het ontstaan van gaatjes voorkomen worden.

Een elektrische tandenborstel is effectiever dan een handtandenborstel. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat elektrisch poetsen in bijna alle gevallen effectiever is dan handtandenborstels en daarom meer tandplak verwijdert dan handtandenborstels. Een elektrische tandenborstel poetst voor u, u hoeft zich enkel te concentreren op het plaatsen van de borstel. Ook oefenen handtandenborstels meer druk uit tijdens het poetsen: hoge poetsdruk kan uw tandvlees beschadigen. Wij adviseren om de hiervoor genoemde redenen een elektrische tandenborstel.

Het advies is om de mondhygiënist 2 keer per jaar te bezoeken, dit kan gecombineerd worden met uw periodieke bezoek aan de tandarts.
Het polijsten van tanden is niet pijnlijk.
Als gevolg van een niet optimale mondhygiëne ontstaat er tandplak. Dit is een laagje op de tanden waarin zich bacteriën bevinden. Door deze bacteriën raakt het tandvlees ontstoken zijn (rood en gezwollen) en zal snel bloeden. Door de plak adequaat te verwijderen kan ontstoken tandvlees zich herstellen of voorkomen worden.

Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zijn slecht voor uw gebit. Wij adviseren daarom om zo min mogelijk suikerrijke producten te nuttigen zoals koekjes, snoep en frisdranken. Ook is het belangrijk om het aantal voedingsmomenten op een dag te beperken, nuttig daarom meer op een moment dan voeding over de gehele dag te verspreiden. Wij adviseren om maximaal 7 eetmomenten per dag aan te houden. Water bevat geen suikers of zuren en kunt u daarom de gehele dag door nuttigen.

Onze mondhygiënisten en preventie assistenten rouleren. Dat doen we bewust zodat er iedere keer weer met een verse blik wordt gekeken naar uw gebit. Indien u dit liever niet heeft horen we graag bij wie u ingepland wilt worden. Bij een langdurig, intensief traject plannen we u uiteraard in bij dezelfde mondhygiënist.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.